Adoptera ett djur!

adopterahusdjur1

Det finns väldigt många hemlösa djur i Sverige och många av dem som omhändertas får inget nytt hem. Sommarkatterna blir allt fler och djurhemmen blir fyllda fort, vad kan man då göra för att ändra detta? Jo, adoptera husdjur istället för att köpa. 

Enligt en artikel från Dagens Nyheter, publicerad den 16 juli 2015 och skriven av Malin Hansson, så finns det över 30 000 hemlösa katter i Stockholm och det är bara en bråkdel som hittas och omhändertas där. Du kanske tycker att det låter helt sjukt men sommarkatter är vanligare än vad du tror. Det är många som köper en katt över sommaren för att ha i sommarstugan och som sedan lämnar den när semestern är över.

Djurförsäkringsbolaget Agria skriver på sin hemsida att en katt kan inte klara sig själv utan är beroende av någon som tar hand om den för att kunna överleva. Det finns över 1 000 000 hemlösa katter i Sverige och de katthem som finns runt om i landet är oftast fulla och kan inte ta emot så många fler. Det är inte bara katterna som är drabbade utan det finns hundar, kaniner och andra husdjur som är drabbade också. Det är vanligare än vad man tror att människor dumpar djuren i naturen, de vill helt enkelt inte ta hand om dem längre. Med detta vill jag uppmana folk att börja adoptera djur och ge de djuren en chans till ett livslångt hem.

Tips på vad man ska tänka på innan man adopterar ett husdjur:

  • Att adoptera ett djur är inte samma sak som att köpa ett! Djurhemmen släpper inte iväg djuren bara sådär.
  • Är du redo att ta hand om ett husdjur? Är alla i hemmet okej med att skaffa husdjur? Har du/ni nog med tid för ett djur? Har du/ni råd med ett husdjur? Tänk även på långvariga kostnader. 
  • Läs på om djuret du vill adoptera. Vad äter djuret? Behöver det en bur? 
  • Kolla vilka djurhem det finns i din närhet och tänk även på att ta reda på hur de går till på det hemmet då alla adopterar inte bort djur på samma sätt.